torstai 26. tammikuuta 2012

Miksi ja Miten?




Tänään on Australian kansallispäivä ”Australian Day”. Canberrassa pidetyssä seremoniassa juhlittiin uusia Australian kansalaisia ja vuoden australialaisen arvonimen sai tänä vuonna näyttelijä Geoffrey Rush.

The Age –sanomalehden mukaan Rush puhuessaan Australian rajavalvonnan haasteista sanoi haluavansa tietää enemmän siitä, miksi ihmiset valitsevat hengenvaarallisen matkan kohti Australian rannikkoa. Rush haastoi australialaisia kirjoittajia tarttumaan aiheeseen ja uskoi tarinoista saatavan vaikuttavan pienoissarjan. 

Vuonna 2011 Australiaan saapui 69 venettä, joissa yhteensä 4.733 ihmistä (sisältäen 168 miehistön jäsentä). Indonesian Jaavan vesillä hukkui viime marraskuun alussa liki 30 ihmistä, lähinnä naisia ja lapsia. Vene oli matkalla Australiaan. Liki vuotta aikaisemmin joulukuun 15. päivä 2010 Australian Joulusaaren rantaveteen hukkui ainakin 30 meriteitse maahan pyrkinyttä turvapaikanhakijaa. Kukaan ei tiedä menehtyneiden tarkkaa lukua, sillä lähinnä iranilaisista ja irakilaisista matkaanlähteneistä ei ollut tarkkaa matkustajalistaa.

Australiaan on meriteitse pyritty laittomasti 1970-luvulta alkaen. Veneet ovat järjestäen matkustajamäärään nähden liian pieniä ja huonosti varustettuja. Matkanjärjestäjiä pidetään rikollisina, mutta heistäkin osa on hyvin nuoria, jopa alaikäisiä.

Australiassa on tilaa ja muita resursseja ottaa vastaan maahanmuuttajia. Lentoteitse pääsee ainakin perille hengissä ja voi hakea turvapaikkaa. Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat tänne veneellä pyrkivät. Ja heidän asemansa oli huonoin jo ennen matkaanlähtöänsäkin. Australialaisista johtavista poliitikoista, sekä valtaapitävän puolueen että opposition edustajista, valtaosa halunnee toimittaa veneellä tulijat edelleen kolmanteen maahan odottamaan turvapaikkapäätöstä. Poliitikot kiistelevät lähinnä siitä, minne ihmiset passitettaisiin. Ihmisoikeusjuristit ovat jo estäneet yhden suunnitelman toteutumisen.

Poliitikot perustelevat ihmisten käännytystä moraalisin syin. Ihmisten ei annettaisi jäädä Australiaan odottamaan päätöstä legitiimiydestään oleskella täällä siksi, että salakuljettajien liiketoimintamalli halutaan näin vesittää ja siten suojella ihmisiä lähtemästä vaaralliselle merimatkalle. Minusta on järkyttävää, jos omaa ja lastensa henkeä uhaten matkaan lähteneiden ihmisten ei anneta jäädä maahan. Minusta on silti myös pelottavaa ajatella, että ihmiset lähtevät matkaan, joka voi hyvinkin olla heidän viimeisensä.

Hyvä Geoffrey Rush, toivon, että jo pian saan seurata minisarjaa, jossa veneellä Australiaan tulleet ihmiset kertovat, miksi he lähtivät matkalle. Heppoisin syin sille ei ole lähtenyt yksikään. Kaikkia maailman hyväosaisia uskoisi kiinnostavan tosielämän tarinat dramaattisimmillaan. Silti edelleen jää ratkaisematta se, miten epätoivoisia ihmisiä autetaan. Jos he eivät nousekaan surkeaan paattiin, miten heidän käy? 

Hyvää Australia-päivää täkäläisille ja toisen vaalikierroksen ennakkoäänestystä meille suomalaisille.


Helsingissä aamuvarhainen ja napakka seitsenasteinen pakkaslumi.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti