maanantai 11. helmikuuta 2013

Elokuu ja uusi vuosi.




Rouva Li Shi ja puolisonsa Li Yi nousevat junaan Windsorin asemalta. On kiinalaisen uuden vuoden juhla ja juhlaviikon viimeinen päivä, sunnuntai. Rouva Li on pukeutunut siniseen piké-paitaan (Australiassa polo), jonka rintamusta koristaa urheilujärjestön logo. Herra Lin yllä on lämmin fleege-takki, vaikka ulkona on 26 astetta lämmintä. Mutta Li Yilla on aina kylmä. He näyttävät 67 ikävuottaan vanhemmilta. Herra Li ottaa peltisessä pastellirasiassa olevista lääkeliuskoista tabletin, sillä sydänlääke täytyy aina muistaa ajallaan.  Li Yilla on myös mukana pieni muovinen vesipullo, josta nauttimallaan huikalla hän huuhtelee tabletin nielun lävitse. Rouva Li luo puolisoonsa arvioivan katseen. He eivät istu vierekkäin, vaan eri puolilla junan käytävää vinoittain toisiaan vastapäätä.

Saattaisi luulla, että Li Shi ja Li Yi ovat melko varattomia, sillä niin vaatimaton on heidän sinällään siisti olemuksensa. Elämän hallinta pariskunnasta tosin kyllä huokuu; erityisesti rouvan ryhti on suora ja katse tiukka. He ovat kuitenkin hyvin vauraita. Nuoripari saapui yhdessä maahan 1968, jolloin vain harvan kiinalaisen onnistui emigroitua Australiaan. Sekä Li Shi että Li Yi lunastivat nopeasti korvaamattoman aseman työpaikoillaan leipomossa ja pesulassa. Tänään he omistavat molemmat; pesula tosin on kasvanut moniliikkeiseksi ketjuksi, mutta leipomoa rouva ja herra Li jatkavat harrastepohjalta. Heidän lapsensa ovat akateemisesti koulutettuja. Tytär johtaa ensihoidon tutkimiseen keskittynyttä yksikköä Melbournen The Alfred –sairaalassa ja poika omistaa menestyvän rakennusliikkeen. Lapsenlapset loistavat lukioittensa kärkioppilaina.

Lapset ja lapsenlapset ovat länsimaalaistuneet, mutta kunnioitus ja kiitollisuus vanhempien / isovanhempien uurastusta kohtaan on itsestäänselvyys. Myös kiinalaisia perinteitä ja kulttuuria arvostetaan. Lapset yrittävät suostutella Li Shin ja Li Yin eläkkeelle, onnistumatta. Rouva ja herra Li ovat onnellisia ja ylpeitä jälkikasvustaan, mutta heille itselleen riittää yksinkertainen ja työteliäs elämä, mottona: ”Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.”

Vaaleahiuksinen, mutta liian päivettynyt rouva tarpoo Yarra-joen reunaa lauantaina. Hän pitää kädestä melkein mittaistaan poikaa varmistaen, ettei poika häviä tai jää kiinalaiskojujen äärelle hieromaan kauppaa. Kaksi askelta pariskunnan takana astelee rauhallisin, hyvin pitkin askelin rouvan ja pojan näköinen nuori mies. Heillä on kiire. Elokuva alkaa vartin kuluttua, eikä seurueella ole lippuja. He eivät ole ajatelleet, että joenvarsi olisi tukossa ihmisistä. Rouvastakin olisi hauska viivähtää jonkun ruokakojun äärelle, mutta siihen ei nyt ole aikaa.

Crown on turhuuskeskittymä vailla vertaa. Hotelli, casino, ravintoloita, yökerhoja, vuokrattavia juhlalukaaleja, baareja, kauppoja, kahviloita ja elokuvateatteri. Tänne asti on tänä lauantai-iltana tultava, kun haluaa nähdä ”Life of Pi” –elokuvan kolmiulotteisena. He ehtivät ja ihmettelevät Piscine Molitorin tarinaa valkokankaalta. Äiti ja lapset palaavat elokuvista junalle joen vastarannan kautta, jossa ruuhkaa ei ole.  Kello on puoli kymmenen illalla. Rouva ja herra Li ovat juuri sulkeneet pesulan, huomenna heillä on vapaapäivä ja edessä uuden vuoden juhlakulkueen seuraaminen Chinatownissa paraatipaikalla ystävien ravintolan ikkunapöydän äärellä istuen.

Vaalea, mutta liian päivettynyt rouva istuu pienemmän pojan kanssa junassa Li Shitä vastapäätä. Herra Li ottaa lääkkeen peltisestä pastillirasiasta ja juo päälle huikan vettä muovisesta vesipullosta. Ruova Li silmäilee miestään arvioivasti. Juna-asemalta Li Shi ja Li Yi jatkavat raitiovaunulla kiinalaiskaupunginosaan. He saapuvat Little Bourke Street –kadulle suunnitellusti ja parahultaisesti ihailemaan kulkuetta. Poika ja äiti näkevät vain kulkueen liput, kaikki muu jää ihmismassan taakse. He ostavat uudet kuoret pojan matkapuhelimeen. Syövät kadulla sushikääröt. Poika nauttii jäämurskajuoman. He ostavat kolme kappaletta Victoriassa valmistettuja mukeja; iso koko, lammasteema. He tapaavat ystäviä ja näkevät ”War Horse” –teatteriesityksen Art Centren näyttämöllä. He palaavat junaan. He eivät huomaa seuraavassa vaunussa istuvia Li Shitä ja Li Yitä, jotka istuvat vierekkäin toisiaan varsin huomaamattomasti kädestä pitäen.


Melbournen kaksikymmenasteinen sää on miellyttävä, huomenna taas kohoaa. Sataako siellä lunta, Helsinki?


 PS Li Shi tai Li Yi eivät tiettävästi ole mitaan sukua Rod Laver -areenan naisten tämän vuoden tennisfinaalin suosikille Li Nalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti