maanantai 27. elokuuta 2012

Palaako?




Muutama vuosi sitten istuin pariisilaisessa korttelikahvilassa. Oli kevät tai syksy ja ilma suomalaiselle lämmin. Kahvilan, tai ehkä paikka oli enemmän baari tai pieni bistro, ovi aukesi tämän tästä ja sisäilmaan sekoittui kaupungin tuulta. Suomessa ei tuohon aikaan enää tupakoitu sisällä julkisissa tiloissa, mutta tuossa pariisilaisessa taukopaikassani paloi vielä kessu. Ilma ei kuitenkaan koskaan ehtinyt tunkkaiseksi, eikä tupakointi häirinnyt, vaikka itselläni ei palanutkaan. Ajattelin, ettei se nyt niin hirveää ollut se baarissa tupakointi. Ja olihan ulkona kadulla kessuttelevat ryhmät melko omituisen näköisiä sekalaisia sakkeja; aikuiset tupakat hyppysissä muiden arvostelevien katseiden alla kuin teinit Arkadian Yhteislyseon ulkopuolella 1970-luvulla.

Australiassa lanseerataan uusi laki, joka kampittaa tupakkayhtiöt. Lain mukaan savukkeita myydään täällä jatkossa brändittömissä pakkauksissa "plain package". Valmistaja ja merkki saa lukea vain huomaamattoman pienellä. Markkinointimahdollisuudet ovat muutenkin vähissä ja uuden lain myötä tupakkateollisuudelle jäänee lähinnä vain mahdollisuus yhteistuumaiseen menekin edistämiseen, mitä se nyt sitten voisikaan olla.

Tupakka tappaa. Kaikki eivät siihen kuole, mutta terveellistä tupakointi ei ole edes pienissä määrin. Kukaan ei tarvitse tupakkaa, mutta monen on pakko polttaa sitä, kun eivät irtikään pääse. Jokainen tupakkateollisuuden palveluksessa oleva länsimaalainen ihminen tietää tupakkatuotteiden vaaroista. Emme hyväksy sitä, että Afganistanissa viljellään ikään kuin hengen pitimiksi ooppiumia, eikä meidän pidä hyväksyä tupakkateollisuuden selitystä, että monet maanviljelijät olisivat muka riippuvaisia tupakan viljelystä. Silkkaa roskapuhetta, jolla puolustellaan moraalisesti rikollista toimintaa.

The Age -lehdessä oli eilen yli kahden ja puolen ison sivun (broad sheet) kokoinen artikkeli siitä, miten tupakkateollisuus taklaa tupakan täyskieltoon tähtääviä länsimaisia toimia. Lehdessä esitellään mm. neljävuotias Dihan Sumatralta. Dihan polttaa 25 savukkeen askin tupakkaa päivässä, hän on tupakoinut 2,5 -vuotiaasta alkaen. Indonesiassa lasten tupakointi on yleistä ja lähinnä indonesialaisten kretek-savukkeita myydään koulujen välittömässä läheisyydessä. Kuitenkin myös länsimaiset jättiyhtiöt ovat lehden mukaan viimeisen 10 vuoden aikana aktivoituneet Indonesiassa, jossa on ollut ja on edelleen nähtävissä vahvat ja kehittyvät markkinat. Naisten osuus tupakoinnista on ollut perinteisesti pientä, mutta naisten aikaisempaa itsenäisemmän aseman myötä naissegmentti vahvistuu tupakkamarkkinoilla. Sama näkymä maalataan Intiasta ja Kiinasta, jossa tupakkamonopoli on valtiolla. Maailman tupakkajätit pyrkinevät rynnimään maailman köyhiin kolkkiin ja rohmuamaan niin paljon voittoa kuin mahdollista siihen saakka, kunnes valistus saa myös kyseisillä markkinoilla nykyistä tukevamman jalansijan. Oikeus voittaa vääjäämättä ja tupakkateollisuus on joka tapauksessa tuomittu kitumaan.

Hyvinvointivaltion aikuisella on vapaus päättää tupakoiko vai ei. Meitä siunataan sivistyksellä. Vaikka nikotiini koukuttaakin, päässee aineesta eroonkin, sillä apuaineita ja vertaistukiryhmiä piisaa. Kun köyhän maan pikkulapsi voi itse ostaa edullisia savukkeita, joiden kokee tuovan hyvänolon, hän polttaa (ja ylläpitää tupakkateollisuuden tulovirtaa), kunnes kuolee - todennäköisesti hyvin nuorena. Siitä voitaneen olla monta mieltä, voiko savuke olla komean miehen tai kauniin naisen pitkien (kellertävien) sormien välissä tyylikäs, mutta rööki raukeannäköisen pikku Dihanin kädessä on tuskin kenestäkään viehättävä näky. Taas on käynyt niin, että meistä pidetään huolta ja ne muut maksavat laskun.

Yksikään tupakkateollisuutta palveleva ei ole syytön ja yhtymäkohdat sopranoksien liiketoimiin ovat ilmeiset. Tupakka pois pariisilaishuulilta, savuke palamaan sumatralaislapsen suuhun.


Kevääseen on enää muutama päivä. Sää on aurinkoinen ja lämpötila nousee päivän mittaan lähelle kahtakymmentä. Helsinkiläinen aamuyö on lämmin, viikostanne tulee sateinen. 


PS Dihan ei The Age -lehden mukaan polta paikallissavukkeita, vaan merkkiä, jonka omistaa kansainvälinen jättiyhtiö. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti