keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Terveisiä ei niin syvältä.



Talon patterit ja vesi lämpiävät kaasulla. Lämmitys on ollut alusta alkaen katkolla jossain osassa taloa ja putkimies korjaili asiaa viimeksi eilen. Illalla ennen yhdeksää jytisi jättimäisesti. Ajattelin, että taitaa koko putkisto räjähtää - niin on paljon ilmaa kaiketi... Sitten kuului jymisevää ääntä, aivan kuin joku olisi rautakengät jalassa juossut pitkin yläkerran käytävää. Kaksi lapsista oli kotona ja pian olimmekin kaikki kolme koossa ihmettelemässä; suihku oli heilunut, sampoopullot liikkuneet, sänky samaten (se on tosin pyörillä).

Sosiaalinen media oli tietysti ensimmäinen. The Geoscience Australia -sivusto kaatui, The Age -sanomalehti pääsi jyvälle jälkijunassa, mutta facebook keräsi nopeasti kokemuksia. Twitter-viserryksestä puhumattakaan; uutismedia paikansi järistyskokemuksia Twitteristä. 

Maanjäristys mitattiin noin 120 km Melbournesta kaakkoon 9,9 kilometrin syvyydessä ja sen voimakkuus oli 5,3 Richterin asteikolla. Se tuntui. Tämä melbournelainen vanhus on jykevä kivitalo, slti täälläkin saattoi tuntea seinien elävän. Edellinen kotimme oli osoittautunut kulissimaiseksi kyhäelmäksi ja voin vain kuvitella, miten se on liki hypähdellyt.

Kokemus oli omituinen. Ensin en tajunnut lainkaan, mitä tapahtui puhumattakaan, että olisi tullut mieleen joku napakka toimenpide. Siinä minä vain seisoin hölmistyneenä. Pitikö tällainen jytinänpoikanen kokea, jotta mahdollisen tosipaikan tullen osaan edes mitenkuten käyttäytyä?

Melbournen aamu oli kylmä seitsenasteinen, myöhemmin aurinko lämmitti hiekkarannan juoksijaa. Sittemmin voimakas tuuli on työntänyt pilvimassat auringon eteen ja ilman lämpeneminen vaikuttaa toistaiseksi keskeytyneen. Helsingissä on nyt aamuvarhaisella likimain samat asteet kuin täälläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti