keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Ja tämän maan historia alkaa vuodesta…


Kaikenlaista kuulee, lukee ja näkee, kun vanhaksi elää: Kiinalaiset vie meidän kodit, lastemme opiskelupaikat ja kaikkien työt. Ottaa meiltä maan, jonka olemme itse varastaneet. Puhuvat hassulla aksentilla, pätevät ja tekevät ympäristöstämme toisenlaisen, uutteramman. He eivät lepää, vaan puskevat ja pyrkivät. Mitä jää lapsillemme? Ei mitään, vaikka yrittäisivät.

Mutta kun (kaikki) eivät edes yritä. Kuten muissakin elintasoyhteiskunnissa ovat tottuneet saamaan haluamansa. Koulutuksen, viikkorahan, harrastuksia ja huumeita. Ihan mitä tahansa, mikä milloinkin on haluttavaa ja muodissa. Eivätkä kiinalaiset edes ole kiinalaisia, vaan joka puolelta pitkin poikin Aasian maanosaa. Eivätkä itse asiassa edes sieltä, vaan Australiasta; täällä syntyneitä, kasvaneita ja kasvatettuja.

Hyvin kasvatettuja. Työntekoon, vastuuseen ja tsemppiin opetettuja. Kauniita, toimeliaita, osaavia ja älykkäitä. Oikein iso osa, joukossa ylilyöntejä(kin). Ihmekös se, että joitain australialaisia kadun miehiä ja naisia hirvittää. Pelko ja tyhmyys puetaan rasismiin. Sitä sitten revitellään junassa ja television kyselyohjelmissa. Esitetään väitteitä ja älyvapaita kysymyksiä. Sellaisia, joissa ei ole päätä tai häntää. Höpötystä, jolla mokataan ja paljastetaan oma onnettoman hinaajan olemus.

Englanninkielisistä maista, paitsi Afrikan mantereelta (aksentti ja ihonväri on niin kovin vääränlainen), maahan muuttaneet selviävät paremmin. He eivät koe rasismia siten kuin moni muu sanoo kokevansa. Kanadalaiset ja amerikkalaiset ostavat ulkomaalaisista eniten australialaisia kiinteistöjä. Heitä ei syytetä mistään. Heitä ei mielletä ulkomaalaisiksi, vaikka kansalaisuus puuttuukin? Kun englanninkielinen ostaa huutokaupassa kiinteistön, ei vieressähuutaja tai naapuri edes hieman vieraan aksentin perusteella ala vihata ulkomaalaista. Eivät he kaiketi sitä olekaan yhtään sen enempää kuin vuodesta 1788 alkaen tänne rahdatut brititkään? Kysytäänkö alkuperäisiltä australialaisilta, mitä mieltä he ovat?

Kun reippaat kolme ja puoli vuotta sitten muutin Melbourneen, kuvittelin ettei täällä juurikaan esiinny rasismia. En ole joutunut kärsimään siitä vieläkään. Mutta kauan ei vettä virrannut katon vuotokohdista, kun silmäni jo avautuivat. Luin toisenlaisesta kaupungista ja maasta; toisten kokemuksista. Kuuntelen korvat punaisina joidenkin epäluuloisia höpinöitä ja saan kilareita. 

Mitä sanoo valtiovalta? Australian oikeusministeri on alkanut puolustaa sananvapautta kummallisin ja pelottavin keinoin. Hän on valmis tukemaan ihmisten oikeutta rasistisiin loukkauksiin ja siten tukee näitä mieluummin kuin heitä, joihin loukkaukset ja hyökkäykset kohdistuvat. Niin että eläköön vihapuhe? Sillä jokaisella on oikeus – niin, mihin?

Australian seuraavia valtakunnallisia vaaleja seuraan vain etäältä. Odotan niitä sittenkin. Australialaisten enemmistö näyttää silloin, että he ovat inhimillisiä, viisaita, suvaitsevaisia ja solidaarisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti